פסח,
מילדות אוהבים את השגעת שלפני, את האביב והשמחה הרבה, את השולחן הערוך, את קריאת ההגדה. זוכרים בחיבה את ימי התום כשחיכינו לאליהו, מתאמצים לא להירדם, את סבא שניהל את האירועים ביד רמה, לא פוסח על מילה, דואג שנראה פחות או יותר איפה הוא גונז את האפיקומן, מלמד אותנו משחקי אגוזים, שר ומספר בשמחה כל הלילה, בדיוק כמצווה. עכשיו, לאור הזכרונות הטובים, אנחנו ממשיכים, מייצרים מסורות משלנו, כשכולנו מסובים ביחד מלא נחת לשולחן האביבי.
כמיטב המסורת הרי לכם ההצעה הראשונה שלנו "לשולחן עורך"
ספלוני מרק
מבשלים במים קרים לבן של כרשה גדולה חתוך לגלגלים, גלגלים של גזר אחד, חצי בצל, שורש פטרוזיליה, חצי שורש סלרי, 5 ארטישוק ירושלמי, 2 עלי דפנה חמישה גרגרי פלפל אנגלי, 10 חוטי זעפרן, ענף טימין, שתי שיני שום. כשרותח, מנמיכים להבה, מכסים חלקית, מתבלים במלח פלפל לפי הטעם. בינתיים קוצצים שמיר. כשהירקות מוכנים, מסננים, שולים את הארטישוק הירושלמי והגזר, מיבשים אותם תוך כדי טיגון על מחבת משומנת, מועכים לפירה עדין. בתחתית הספל שמים כף פירה יוצקים מעל מרק, מקשטים בשמיר טרי קצוץ.
להוטים לקניידלאך? דפדפו, תוכלו למצאם במהדורות קודמות.
סלט סלנובה הדרים
בקערה שטוחה מפזרים שתי חבילות עלי סלנובה, מקצצים מעל שבבי רבע כרובית טרייה דקים במנדולינה. מערבבים חצי כוס מיץ קלמנטינות, קליפת חצי לימון מגוררת עם רבע כוס שמן זית, מלח פלפל, מוסיפים עירית קצוצה דק, מנערים היטב. לפני ההגשה, מפזרים גרעיני רימון ופילטים של פומלית, יוצקים על הסלט את הרוטב מערבבים קלות.
קניש, ביסטיל או פסטל, שלוש מילים מענגות של אותודבר, המתארות מעטפות תפוחי אדמה סביב בשר. השמות הם עניין של גאוגרפיה, מכינים ואוהבים אותן במזרח אירופה ובצפון אפריקה באותה מידה.
מבין הגרסאות בחרנו להגיש אחת מעולה שיצא לנו לטעום לאחרונה, הפסטלים של אתי. ג. בשלנית לעילא וסרגנית על, ביקשנו וקיבלנו את המתכון המלהיב שלה לחלוק איתכם.
מעטפת :6 תפוח אדמה מבושלים, מיובשים בתנור, מעוכים לפירה
כפית כורכום
כפית מלח
2 כפות שמן
כף פטרוזיליה קצוצה
מלית:400 גרם בשר בקר טחון
בצל גדול, מרוסק דק, סחוט מנוזליו
כפית מלח
כפית פלפל שחור
3 כפות פטרוזיליה קצוצה
4 כפות חומץ
מעט שמן
בלילה לציפוי חיצוני: ביצה גדולה
מעט מלח
מעט פלפל שחור
חצי כוס קמח שקדים
שמן לריסוס
אופן ההכנה: מעטפת: לערבב בקערה את תפוחי האדמה המעוכים, לאחר הייבוש בתנור, להוסיף מלח ,פלפל כורכום ושמן לתערובת אחידה ,להניח בצד לקירור מלא.
למלית: לחמם מחבת לצקת את השמן לחמם מעט להוסיף את הבשר לערבב ולפורר את הבשר להוסיף את התבלינים, לטגן עד שהבשר ילבין והנוזלים התאדו. זה הרגע להוסיף 2 כפות חומץ, לערבב שוב על האש עד שהחומץ נעלם לגמרי והמלית יבשה, לחזור על המהלך שוב, עם יתרת החומץ. לערבב ולטגן עד שהחומץ נגוז והמלית יבשה. לערבב פנימה 2 כפות פטרוזיליה, להניח להתקרר.
הכנת הפסטלים: לוקחים כף מהפירה שהצטנן, יוצרים גומה וממלאים כפית מהמילוי, מהדקים היטב את הפתח מועכים מועכים בעדינות לכדור פחוס. מכינים שתי צלחות אחת עם ביצה ומלח. בשנייה פירורי קמח שקדים ,טובלים כל פסטל בביצה ולאחר מכן בפרורי שקדים מניחים להצטנן שעה.
כדי לייצר את כולם בגודל אחיד ובצורה יפה, מניחים את הכדור הפחוס והופכים עליו כוסית יין שהיקפה קצת יותר ממנו, מנענעים את הכוסית הפוכה על נייר אפיה או מגש גדול, אנה ואנה כשהפסטל מיטלטל בפנים, עד שהוא מתעצב לשטוח מעוגל שוליים בגודל אחיד.
אפשר לטגן בשמן עמוק, אנחנו בחרנו להניח על נייר אפייה מרוסס שמן , אפינו בבינוני נמוך כחצי שעה עד להזהבה. הצעה, אפשר להכין לצידם שלושה מטבלי ירקות, אחד עגבניות מרוסקות ללא קליפה וגרעינים עם שן שום שמן זית מלח פלפל, השני חבילת תרד שטוף היטב קצוץ דק מאודה, עם אגוז מוסקט שום כתוש, לבשל בחצי כוס חלב אורז, השלישי חצילים צלויים שעה בתנור חם, לקצוץ דק עם גמבות, פלפל חריף, שום, לימון ושמן זית.
עוגת מוס שוקולד חגיגית כשרה לחג
בסיס העוגה:
45 גרם אבקת סוכר
90גרם חמאה
70 גרם קמח תפוח אדמה
70גרם עמילן טפיוקה
1כף קקאו כהה
אופן הכנה:
להקרים חמאה עם אבקת סוכר
להוסיף חומרים יבשים מנופים ולערבב לבצק אחיד.
לרדד את הבצק לעובי 3 מילימטר.
לרפד תבנית אפייה בנייר כסף להניח את עגול הבצק בתחתית לחורר עם מזלג, לאפות ב 170 מעלות כ 17 דקות.
לקרר. כשקר, למרוח מעל ריבת פטל ולפורר מעל הריבה מקופלת.
למוס שוקולד מריר ומקופלת
400 גרם שוקולד מריר
2 חלמונים
80 גרם סוכר
500 גרם שמנת מתוקה
7 מקופלת
אופן הכנה:
להמיס שוקולד מריר שיהיה חמים מעל בן מארי.
להקציף חלמונים וסוכר לקצף יציב.
להקציף שמנת למרקם יוגורט.
לקפל שליש מהשמנת לשוקולד המומס ולערבב היטב.
להוסיף את קציפת החלמונים ולערבב היטב.
לקפל את שארית השמנת ולקפל לקרם חלק.
להוסיף לקרם את המקופלת מפוררות גס.
לצקת מעל התחתית האפויה ולהקפיא היטב.
לזיגוג העוגה נדרש גאנש שקולד: להביא מיכל שמנת מתוקה אל סף רתיחה ולצקת על 200 גרם שוקולד מריר, להמתין שתי דקות לערבב עד שמסמיך ומבריק. לצנן מעט.
אפשר לייצר בגרסת פרווה אם ממירים את השמנת המתוקה, כמו כן, ניתן להקיף בשקף שוקולד לבן ולקשט את פני העוגה בשוקולד מקופלת ועלי זהב. חגיגית יפה ומהזן הנעלם בשניות.
מעדן תות שדה
מבשלים ק"ג תותים שטופים חתוכים לקוביות קטנות עם ממתיק לטעמכם. בחלוף שעה מוסיפים 6 כפות צ'יה, כף וניל, חצי כף עלי טימין, 4 כפות דבש או סירופ אגבה וחצי לימון סחוט. מבשלים עוד כחצי שעה תוך כדי בחישה על להבת מינימום עד שהצ'יה נפתחת. מקררים, יוצקים לצנצנות אישיות.
מעטרים במניפות תות טרי ובנשיקות מרנג.
נשוב מחר עם "שולחן עורך" מהדורה 2, בה נגיש מעדנים נוספים לשולחן החג. כהרגלנו, בפייסבוק של טעמיים כי טוב נפרסם עוד מתכונים במהלך החג, מוזמנים גם לשם.
ברכת חג שמח ואביבי לכולכם.