חיכינו לצאת הצום, זה היה האות לסוכה של סבא.
אחרי שבירת הצום במיומנות ובאדיקות נסגרה המרפסת הגדולה עם הסכך שמעליה, שמיכות סודרו בהיקפה וכפות תמר קישטו את הכניסה. בבוקר ניתן האות למלאכת הקישוט עם שושי יהודית ותקווה: "שנותטובות" מנצנצות, רימונים מהעץ בגינה, שרשראות נייר עם דבק קמח מים, נגזרות מניירות קרפ, בפינה צנצנות עם הדס ריחני והיהלום שבכתר, הקופסה היפה המרופדת עם האתרוג המושלם שבחר סבא. אחר כך הוציאו את השולחן הענק ואת הספסלים. המון אושפיזין יבואו להתארח כל השבוע בסוכה של ר' אייזיק, רובם גם ילכו עימו לבית הכנסת, ויראו אותו כשעל פניו אושר ונהרה, כשהוא רוקד בדבקות ובשמחה גדולה בשמחתה של התורה.
החביתיות, מתכון בסיסי
כ-24 חביתיות בקוטר 18 ס"מ:
שתיים וחצי כוסות קמח
שלוש כוסות מים או חלב
4 ביצים
5 כפות שמן או חמאה מומסת
חצי כפית מלח
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים במוט בלנדר לקבלת עיסה דלילה חלקה. נותנים לבלילה לעמוד בחום החדר כרבע שעה. מחממים מחבת כבדה על להבה גדולה, טובלים מברשת בשמן, משמנים את תחתית המחבת.
יוצקים 3 כפות מהעיסה למחבת חמה, מנענעים את המחבת כך שהעיסה תכסה את כל פני השטח והחביתית תהיה דקה.
מטגנים עד לקבלת צבע זהוב כשהשוליים מתחילים להתקפל מעלה.הופכים לכמה שניות, מוציאים החביתיות לצלחת שטוחה הפוכה, מכוסה ריבוע נייר פרגמנט בגודל שווה לקוטרה.
שני טיפים: לשמן את המחבת רק לחביתית ראשונה, שמרו על המחבת חמה לאורך כל תהליך הטיגון.
לאטריות מרק: מוסיפים לבלילת החביתיות המוכנה 3 כפות פטרוזיליה עירית ושמיר קצוצים דק דק, מתבלים בכפית פפריקה מתוקה ורבע כפית אגוז מוסקט. ממשיכים עם ההשהיה, כבמתכון היסוד. מרקים? יש בבלוג רבים, כולם יאהבו את האטריות האלה בתוכן.
הסלט לסוכה
בקערה גדולה שטוחה יחסית, שתי חסות אייסברג או סלנובה מופרדות לעליהן
לקלף ולפלט לימון מתוק(זה הזמן זו העונה זה מעדן), לפזר פילטים בין העלים
2 כפיות שמן צ'ילי, מלח פלפל לפי הטעם, מיץ מלימון אחד, שתי כפות שמן זית, לשקשק בצנצנת, לצקת מעל החסות והלימון עם מלח ופלפל לטעמכם.
הצימעס
4 חבילות גזרים קטנים קלופים
4 כפות שמן זית
כף סחוג הבנרו מוכן(מקררי המרכולים)
2 כוסות מיץ תפוחים
3 כפות סויה דלת נתרן
2 מקלות קינמון
2 כפות סוכר חום
מלח ים פלפל שחור
ראשית צולים בתנור 190 מעלות את הגזרים, כשהם משוחים בשמן זית עד להשחמה, כמעט שעה
מבשלים את יתר החומרים בסיר, מצמצמים, מוסיפים את הגזרים הצלויים וארבע כפות צימוקי חמוציות. טועמים, מתקנים תיבול, מגישים פושר.
הצלויים
לזן העגבניות מגי יש אופי וטעם, אנחנו צולים אותן או תמר ב-200 מעלות כמעט שעה, עם מלח פלפל שמן זית וקליפת ליים, לצידן כמעט תמיד נצלה בטטות חצילי בלאדי.
אוהבים להגיש את הצלויים שלנו כתוספת למנות העיקריות, או על פוקצ'ות ופיצות, הם משתדכים מעולה. את הבטטות כבר ראיתם בשבוע שעבר בפירה, אבל תמיד אפשר למעוך גס ולהוסיף לכל מרק, אפשר ליצר ממרח בטטות עם מלח פלפל וממרח חזרת לבנה שתמצאו בסופר, יבוא ממזרח אירופה, לרוב מפולין ומאוקראינה. תגישו לחמים עם קערת פילטים של החציל, עם ממרח הבטטות והסלט. או שתכינו סיניה.
שלושת רבעי ק"ג בשר טחון, 5 כפות גבעולים קצוצים של בצל ירוק, 5 כפות פטרוזיליה קצוצה דק, כפית אבקת צ'ילי, כף בהרט. ליצור בידיים רטובות קציצות משוטחות, לקרר שעתיים על נייר אפייה במקרר.
בתבנית אפיה לסדר מצע של חצאי בטטות צלויות עליהן שכבת פילטים מהחציל, על המצע לסדר בצפיפות קציצות ועגבניות צלויות, לזלף מעל הכל טחינה גולמית, לאפות להזהבה בחום בינוני. לפני ההגשה, לעטר בסרטי חסה ובבצל ירוק טרי חתוך לרצועות שקיררתם בכוס מי קרח לפריכות ולסלסולים עם זילוף של שמן זית ועוד קמצוץ מלח ים.
בסיבוב פרסה שבים להתחלה, לחביתיות, הפעם במתוקים,
מלית גבינה מתוקה: מערבבים גביע גבינה יבשה, 3 כפות סוכר, 3 כפות יוגורט, כף גדושה אינסטנט פודינג וניל כפית קליפת לימון מגוררת או תפוז או שניהם, כפית תמצית וניל ואבקת סוכר במתיקות הערבה לכם.
מעדן פרי ואגוזים: צנצנת מעדן פרי לטעמכם מעורבת בחמש כפות אגוזים קצוצים וקלויים. חוצמזה נסו את התערובות הבאות: מעדן משמשים עם פירורי שוקולד מריר ואגוזי לוז קלויים, מעדן פירות יער וקוקוס, מעדן תאנים עם עראק שברי פיסטוק קלויים קצוצים, מרקחת חבושים עם אניס ציפורן וקינמון, מרקחת תות שדה עם סרטי בזיליקום.
אפשר לבשל 2 כוסות ענבים ללא חרצנים בכוס מים, שלושת רבע כוס סוכר, סרט מקליפת לימון ללא הציפה הלבנה, 2 כפות צימוקים אוזבקים וטיפת אניס טחון. לצמצם לסירופ סמיך, לצקת מעל החביתיות וסביבן. או, לקשט ברסק מנגו ורסק תות טריים מסוננים, עם אבק פיסטוק ופרג טרי זרויים מעל.
עוגת גבינה חביתיות עם אינסרט פרי
מכינים חביתיות במלית גבינה מתוקה כמוסבר, מצננים שעתיים לפחות במקרר. מרססים תבנית ושוליים בשמן, פורסים את החביתיות לשבלולים, מסדרים בצפיפות בתחתית, גם בהיקף, בשוליים. מסדרים על התחתית של החביתיות תותי שדה (קפואים) שבושלו בסירופ סוכר (שתי כוסות מים כוס וחצי סוכר, לבשל לצמצום), להוסיף קליפת ליים וכף וניל.
מערבבים מיכל קוטג' גדול בשתי כפות אינסטנט פודינג וניל ושתי ביצים מוקצפות, מוסיפים כף שמן קורט מלח ויוצקים על התותים שיכסה אותם לגמרי.
מחממים תנור ל-160 מעלות, אופים שעה בתוך אמבט מים, נותנים להצטנן שעה בתנור.
להגשה: מחלצים מהתבנית, הופכים על מעמד הגשה, מעטרים ביוגורט מתקתק ושברי שוקולד מריר
עוגת ערמונים:
שיחוק של קיצור דרך, שיחוק של עוגה.
גליל מופשר בצק פריך מוכן למאפים, צנצנת מעדן ערמונים סנדלפור לערבב עם כף וניל ורבע כפית ציפורן טחונה, מחית מלית קינמון לעוגות(יש בחנויות ייעודיות), מייפל טבעי או קרמל בהיר, שברי אגוזי מלך. לחתוך מהגליל פסים המתאימים לאורך ולרוחב תבנית אינגלישקייק. לרפד תבנית בנייר אפייה, לרסס טיפת שמן, לבנות שכבות לגובה. להניח לסירוגין, שכבה עם ממרח ערמונים, עליה פס בצק, שכבת קרם מלית קינמון, עליה פס בצק וכך הלאה. מחבילה אחת תקבלו שבע שכבות. לסיים בכמה כפות מייפל אמיתי או קרמל, עליו לזרות בנדיבות מהאגוזים. לאפות בחום בינוני עד שהמאפה זהוב. לפרוס למחרת בסכין חדה פרוסות דקות.
עוד מתכונים נעלה בפייסבוק במהלך חול המועד,
בבלוג ניפגש אחרי החגים
עד אז, שישו ושמחו!
טעמיים כי טוב: גם בוורדפרס, גם בפייסבוק וגם בפינטרסט