אין דומה חיבתנו לסלק היום, למה שחשנו כלפי הירק של הבורשט הסגול העמוק של ילדותנו. סוג של בשלות קולינרית ירדה עלינו עם השנים, שהביאתנו לחבב מיני ירקות, ממסורבי הרפרטואר של אותם ימים. בדיוק בקטגוריה זו נפלו שדודים הסלק החצילים והקישואים של ימי התום והקלאס.
היום, אם תרשו לנו להצהיר בפה מלא זוקיני מוסקה וחזרת, זה עבר לנו לגמרי, אנחנו מוכנים בכל רגע את השלשה, כשברוב הוריאציות נרצה מהן עוד ועוד.
למזלנו יצא שסנפרוסט קוראי המחשבות שמעו על חיבתנו ההולכת וגדלה לסלקים, והביאו למגירות המקפיא שלנו בשיחוק, שקיות מהסופר פוד, צריכתו הולכת וגדלה, יען כי הסלקים עתירי סיבים וחומצה פולית. בימי הקיץ אין שמחים מאיתנו לראות שהם כבר קלופים ומבושלים, קפואים, ממתינים במגירה בשמחה ובהיכון לכל מתכון.
הוצאנו כלים, בחשנו וקצצנו ואפינו וצלינו והפשרנו ובישלנו והקפצנו. הנה מה שיצא:
חומוס סלק
מאג של גרגרי חומוס מבושלים, נקיים מהקליפה הדקיקה השקופה שבמעטפת, חצי כוס טחינה, חצי כוס יוגורט עזים, 4 סלקים מופשרים מסוננים, 2 שיני שום, 2 כפיות שמן שומשום בכבישה קרה, חצי כף ממרח לימון כבוש. ערבבנו יחד במוט הבמיקס שלנו למחית סגולה במרקם האהוב, אצלנו זה הולך נפלא בגרגרי. נתנו לטחונים קלה להתייצבות וגיבוש, בינתיים טרחנו לטגן שברי אגוזי מלך בבצל שקורמל, לקצוץ עירית, ואז לערום במרכז קערת החומוס שנחה. לצקת שמן זית, מלח ים ופלפל שחור. ושנייה ורבע לפני ההגשה לנעוץ סביב האגוזים בצל עירית, כתר צ'יפסים של סלק פריכים.
פוקצ'ת גבינות צאן וסלקים
שתיים וחצי כוסות קמח
כף שמרים יבשים
כפית סוכר
כפית מלח
שליש כוס שמן זית
חצי כוס מים חמימים
3 כפות גבינת שמנת
את כל זה עיבדנו יחד לבצק,יצרנו עיגול ושלחנו לנוח לחצי שעה, מכוסה בקערה משומנת.
בעוד זה נח, מיהרנו לפרוס חמישה סלקים גס, להקפיץ בשמן זית עם רוזמרין מרווה וטימין, לתבל במלח ופלפל, הספקנו גם לצנן.
מהבצק רידדנו שלוש פוקצ'ות, יוצרים חורים בעזרת כריות האצבעות, פיזרנו את הסלקים המוקפצים, ביניהם שמנו מטבעות גבינת צאן וגם מנצ'גו מגוררת. עטרנו באגוזי מלך ובעלי בזיליקום, ושלחנו לתנור חם, כרבע שעה בתנור חם 210 מעלות.
הוגש מיד. נזלל ברגעים.
שווארמה סלק
התחלנו במשרה לשעה, מכוסה בחום החדר, עשויה מחצי ק"ג רצועות דקות שוארמה נקבה עם ארבע כפות שמן זית, שלושה שאלוטים קצוצים, שן שום כתושה, שתי כפיות כורכום, כפית בהרט, חצי כפית הל טחון, פלפל שחור, רבע כפית קינמון וכפית מיץ לימון. בינתיים הלכנו לגרר במנדולינה גס 4 סלקים מופשרים, ולסחוט אותם.
לחמם על להבה גדולה, סוטאז' רחב ידיים ובו שתי כפות שמן, להניח את הבשר עם חומרי המשרה, לטגן בערבוב מהיר ולהוסיף את הסלק, כשהבשר משנה צבע והנוזלים נעלמים, להניח בלאפה עם טחינה סלט וחמוצים, או בצלחת עם שניים שלושה בצלים ירוקים.
אם תכינו כמונו צלחת של פלפלים חריפים קצוצים עם מלח שמן ולימון, וצלחת נוספת ובה בצל לבן פרוס דק בסומאק לימון ושמן זית, ולאפה חמה חמה שתעטוף את הכל בטוב, יהיה מאד נעים להסתער.
בתיאבון!
ריזוטו לבבי בשכבות
מנה יפהפיה, טעימה לאללה ורבת שכבות ורושם.
לשכבת הסלק: חמישה סלקים, מוברשים בשמן זית, אתם סוגרים בנייר כסף וצולים על מצע מלח גס, בתנור חם 200 מעלות, חצי שעה. אחר כך עשו כמונו, ריסקנו למחית במוט הבלנדר היעיל שלנו מבית במיקס.
יש מחית??? יופי!
עכשיו:
מאתיים גרם אורז ארבוריו
שלושה שאלוטים קצוצים דק
שתי כוסות חלב קוקוס
כוס ציר ירקות מרוכז
כף חמאה
כף שמן זית
שלוש ארבע כפות תערובת גבינות צאן ובקר מגוררות.
מחממים שמן וחמאה, מטגנים שאלוטים לשקיפות, מוסיפים את האורז, מערבבים תוך כדי טיגון קל, מוסיפים את מחית הסלק לאורז המיטגן, מערבבים. יוצקים בהדרגה, בכל פעם לסירוגין מחלב הקוקוס וציר הירקות.
כשהאורז מוכן, מוסיפים פנימה את המגוררות ועוד כף חמאה עם פלפל שחור גרוס לפי הטעם, עם נגיעה קמצנית מאגוז מוסקט מגורר טרי.
מתפנים לשכבת הפורטבלה:
מטגנים סלסלת פטריות נקייה, בשמן זית חמאה בצל סגול קצוץ דק וכף עלי טימין, עד שהפטריות והבצלים משחימים, קוצצים במוט bamix למחית גסה.
לשכבת העליונה:
מגררים חצי חבילת גבינת צאן, עם חצי חבילת עירית קצוצה, מוסיפים שמן זית.
לתבנית לב משומנת יוצקים את הריזוטו המוכן, הופכים על צלחת הגשה, מורחים מעל שכבת פטריות, מעל הפטריות שכבת עירית גבינה, מזלפים מעל שמן זית ומגישים מיד.
מרק קרם קוקוס וסלק
שלוש פחיות חלב קוקוס
3 כפות ציר ירקות
חצי כוס סלרי אמריקאי קצוץ דק
שן שום
שורש פטרוזיליה מגורר דק
6 סלקים חצויים
שמינית כרוב אדום קטן פרוס לאטריות דקיקות
כף וחצי בהרט
ענף טימין
שלושה עלי דפנה
5 גרגרי פלפל אנגלי חבוטים
מלח ופלפל לפי הטעם
מבשלים הכל יחד עד שמגיע לרתיחה עדינה כרבע שעה. טועמים, מתקנים תיבול. מוציאים עלים וגרגרים.
להגשה: מקשטים מעל בעירית ובסרטי כרוב אדום טרי דקיקים, יוצקים מעל שמן זית ומלח פלפל.
ריבת סלק
חותכים לקוביות קטנות או מקלפים חצי קפוא בקולפן סרטים כדי שלוש כוסות סלק, מוסיפים שתי כוסות סוכר, שלושה ארבעה נעצי ציפורן, כפית גרגרי וניל וחצי כפית קליפת ליים מגוררת דק, מצרפים לחגיגה כוס ורבע מים.
מבשלים תוך כדי ערבוב גם מלמטה, על להבה הכי נמוכה, בסבלנות עד שמתעבה ומסמיך. יוצקים לצנצנות שעוקרו חצי דקה במיקרו, סוגרים מכסה רק לאחר שהצטנן. מעולה לעוגות, לפבלובות לחביתיות ולכפית של פינוק עם תה.
עד לפגישתנו הקרובה בבלוג, מזמינים אתכם להיות חברים שלנו גם בפייסבוק ובפינטרסט, כי תכל'ס זה להרוויח יותר מכפול: גם את המנוי לבלוג, שבו אתם מקבלים ראשונים הביתה מתכונים, וגם כי אתם זוכים להמון צ'ופרים, מדי שבוע מתפרסמים מטעמי בונוס בפייסבוק שלנו.
*השבוע תהיינה בין היתר הפתעות סלק