על פי מיטב המסורת שהתגבשה עם השנים, אנחנו מארחים חברים לארוחות חג. פעמיים בשנה יש התכנסות של אורחים בבלוג, איש ומנתו עימו.
יש לנו ליל סדר נפלא עם נבחרת מסחררת נהדרת, במגוון סירים ומסורות, לא הפסקנו לזלול ולספר ולשתות בדיוק כפי שנעשה בעוד כמה ימים. ישבו בסדר של טעמיים כי טוב: עידו מעוז אברהם, עפרה קיוי, אליזבט כץ, צחי מויאל, בני בן דוד, תומר סבג, זהר ונורית פלד ואורן בקר המארח, שבביתו המקסים במלאבס, נערך הטרום סדר. נו, אז מה היה לנו?
מנה ראשונה:
בישל והגיש תומר סבג , בשלן חובב, חי ונושם את התשוקה לאוכל, שלאחר אין ספור ניסיונות וניסויים במטבח החליט לתרגם זאת לפרקטיקות, להעביר את הניסיון הלאה, והוא מעביר סדנאות ושיעורים פרטיים .
ההשראה למנה באה לתומר מהמסורת המשפחתית, לפיה נהוג יום אחד מחול המועד של פסח, לאכול דגים במקום בשר, קצת לרענן. לפתיחת הסדר החברי והתיאבון, זו מנה היתה מנה אש, הלאפות ממכרות.
שווארמה לוקוס בלאפה כשרה לפסח
8-10 לאפות
חצי ק"ג קמח תפוחי אדמה
שתי ביצים
כף שטוחה סוכר
כף וחצי מלח
אבקת אפיה כשרה לפסח
רבע כוס שמן קנולה
ארבע כוסות מים
אופן ההכנה:
בקערה גדולה מערבבים רכיבים יבשים קמחים , מלח ,סוכר ואבקת אפיה , מוסיפים הביצים השמן והמים, ממשיכים לערבב עד לקבלת עיסה סמיכה ואחידה, אם הבלילה סמיכה ניתן לדלל במעט מים כדי להגיע לסמיכות של פנקייק
מחממים מחבת, מוסיפים שמן ויוצקים במצקת מהבלילה, הופכים כשיש צבע מוזהב ובועות דקות.
שווארמה לוקוס
3 ק"ג פילה לוקוס נקי מעור ועצמות
2 כפות שמו זית איכותי
1 כף מלח
1 כף פלפל שחור גרוס
1/2 כף כמון
1/4 כף כורכום
1/4 כף קינמון
1/2 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף פלפל שאטה גרוס
2 שיני שום כתוש
קורט אגוז מוסקט
גרידת לימון מלימון אחד או שתי פרוסות לימון כבוש חתוך דק
אופן ההכנה :
בקערת גדולה מערבבים את כל התבלינים עם שמן הזית והשום למשחה. חותכים רצועות מהלוקוס ומעבירים לקערת המשחה, תוך כדי ערבוב עדין. מעסים ככה שכל הדעג יהיה עטוף במשחה, מכסים לארבע שעות במקרר. מחממים מחבת כבדה לחום גבוה ומקפיצים את הדג לבישול אחיד, הדג מוכן אחרי 8-10 דקות.
שמים שתיים שלוש כפות דג על הלאפה, מוסיפים קצת סלט רענן ליד, דואגים למטבל וההנאה מובטחת, ועוד איך מובטחת!
נורית פלד מנת ביניים:
מרק וקניידלאך
למרק
6 ליטר מים מינרלים
2 לפתות חצויות
2 קולרבי חצויים
2 גזר
2 בצלים גדולים שטופים היטב עם הקליפה
5 שיני שום
שורש פטרוזיליה
שורש סלרי
חצי קלח כרוב
שני מקלות סלרי עלים
3 ענפי טימין
7 גרגרי פלפל אנגלי
חצי ק"ג עצמות בקר עוף והודו
8 חוטי זעפרן
לבשל הכל יחד לרתיחה, לקפות קצף מלמעלה, להנמיך להבה למינימום ולבשל מכוסה 4 שעות. לסנן ואל הנוזלים להוסיף צרור שמיר, צרור פטרוזיליה, לבשל שעה ביחד לטעום להוסיף מלח פלפל ומעט מוסקט מגורר טרי.
מיד עם כיבוי הלהבה ורגעים לפני ההגשה, לגרר פנימה ז'וליינים דקיקים מחצי גזר ומזוקיני גדול.
המתכון של הקניידלאך הוא השראה מעיתוןאוכל במהדורת הוידאו. מאירק'ה בקריינות משכנעת הבטיח שיהיו רכים וטעימים, המראה וקלות ההכנה על המסך הריצו אותי להכין. כדרכי, שיניתי מעט מהמקור המצוין, אבל רק מעט.
צריך כוס קמח מצות, ביצה גדולה, חצי כוס אבקת פירה כשל"פ, 3 כפות פטרוזיליה ושמיר קצוצים, 2 כפות קמח עוגות כשל"פ, כוס מים רותחים, 3 כפות שמן זית, מלח פלפל לפי הטעם.
לערבב היטב את החומרים לקבלת מסה אחידה, לצנן מכוסה במקרר לשלוש שעות
לגלגל עיגולים קטנים בידיים רטובות, לבשל בסיר מי מלח רותחים עד שיצופו ועוד שתי דקות, לסנן. הגשנו צמד לסועד והשמחה היתה רבה.
עיקרית ראשונה:
בסיר רחב נחו פרוסות הצלי של עידו סביבן פטריות הכל היה מוקף ברוטב חלומי שהדיף ניחוחות משכנעים.
צלי כתף עם פטריות
עידו מעוז בן 38 נשוי + 4 מושבניק גאה מנגה, מנהל את הבלוג לבשל בבית, שנועד לשמר את הבישול הביתי, הפשוט עם עקצוץ קל של חדשנות. השילוב של שמירת המסורת, הפשטות והחדשנות מובילה בעיניו למנות הכי נפלאות שניתן לבקש. בבלוג שלו משתדל לתת מתכונים עם מצרכים שיש ברוב המטבחים, לנסות לקלוע לכלל הקוראים שלי.
עידו הביא לשולחן מנה שמלווה אותו מילדות, הוא למד להכינה מאמו, ולמרות שהוא בעד שמירת המסורת הוסיף לה גם כמה טאצ'ים משלו ברוח הזמן. אין מה לומר, מנה חלום!
מצרכים להכנה הראשונית:
2-3 קילו נתח כתף
גזר גדול קלוף וחתוך לחצי לאורכו
בצל גדול קלוף וחתוך לרוחבו
שמן
כף פפריקה
מלח ופלפל
נייר כסף
מצרכים להמשך (יום אחרי):
2 סלסלות של פטריות שמפיניון טריות (כמה שיותר קטנות), קטועות רגל, אם בכל זאת יש גדולות אז לחתוך לחצי או רבע
בצל קצוץ
שמן
חצי כף אבקת מרק פטריות (לא חובה)
כוס ציר בשר (אפשר גם מים, בכל מקרה יש גם קופסא עם משחת ציר או טבליות בכל סופרמרקט)
אופן ההכנה:
ההכנה הראשונית – כמה שעות לפני שוטפים ומייבשים את נתח הכתף.
בקערית קטנה מערבבים את הפפריקה, מלח, פלפל ושמן (למרקם משחתי), עושים לנתח מסאג` מכל הכיוונים ולאחר מכן מניחים עליו את הגזר והבצל ועוטפים טוב בנייר כסף, מניחים בתבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לשעה וחצי (על מצב טורבו – מאוורר).
לאחר שמוכן תוציאו ותנו לנתח להגיע לטמפרטורת החדר ולאחר מכן הכניסו לקירור של כמה שעות במקרר (אפילו יממה).
לאחר הקירור, מוציאים את נתח מנייר הכסף ואת כל הנוזלים שנאגרו בנייר הכסף ובתבנית טוחנים עם הגזר והבצל ומוסיפים כוס ציר בשר נוזלי או כוס מים רותחים ואת אבקת מרק פטריות ומערבבים .
את הנתח פורסים לפרוסות (זה השלב שאפשר לקחת חלק מהפרוסות ולהקפיא)
מטגנים בצל עד שקיפות, מניחים את פרוסות הבשר ועליהם את הפטריות. שופכים פנימה את המחית עם הציר, מוסיפים מלח ומשלימים נוזלים (ציר/מים) עד 3/4 מגובה הסיר, מביאים לרתיחה מנמיכים להבה וסוגרים מכסה לשלושת רבעי שעה (תשתדלו שהבשר יהיה מתחת לנוזלים ואם לא אז מידי פעם תזלפו עליו נוזלים מהסיר). לאחר מכן פותחים מכסה, טועמים ומתקנים תיבול וממשיכים בבישול של רבע שעה נוספת לצמצום קל של נוזלים.
עיקרית שניה עם תוספת:
אליזבט כץ- עשו לעצמכם טובה, חפשו את אמא הודית, כדי להתחיל להבין מיהי הקיבוצניקית החיננית מגן שמואל, שיחד עם בתה מפעילה את בשורת הבישול ההודי הנפלא, בסדנאות רבות חן ברחבי הארץ ובאירוח רב קסם בביתה. ליז גם הביאה איתה מנות שהן זכרונות ילדות, כהרגלה, סירים מקושטים בקפידה, מדיפי ניחוחות אלוהיים, עזי טעם. מנות לוהטות יפהפיות, אורז ביריאני צהוב ומקושט וחגיגי, עוף וינדאלו מנה קוצרת שבחים.
מענגת, זו המילה המתאימה!
אורז BIRYANI
מצרכים
ארבע כוסות אורז + 6 כוסות מים רותחים
מלח, פלפל
שני עלי דפנה
שני תרמילי הל ירוק – לכתוש
אחד הל שחור
שני מקלות ציפורן
שני כוכבי אניס
ארבעה כדורי פלפל אנגלי
שתי כפות כורכום
שני בצלים – טבעות
קמצוץ סוכר חום + אבקת קינמון + אבקת הל
חופן צימוקים ואגוזי קשיו
כמה עלי נענע
אופן ההכנה
שוטפים ומסננים אורז.מייבשים כמה דקות במסננת.בסיר, מחממים כף שמן ומוסיפים תבלינים שלמים חוץ מהכורכום. קולים דקה ומוסיפים כעת כורכום. ומבשלים תוך בחישה מהירה כחצי דקה. מוסיפים את האורז
ומבשלים על יבש תוך בחישה מתמדת דקות. מוסיפים מים רותחים, מביאים לרתיחה ומורידים חום, בוחשים,מכסים, ומבשלים כ – 15 דק'.
עיטור – מטגנים / אופים טבעות בצל עם שמן זית סוכר חום, אבקת קינמון, אבקת הל.
מקשטים את האורז .עם הטבעות בצל, צימוקים, אגוזי קשיו ועלי נענע.
חזה עוף בווינדאלו
2 פרוסות חזה עוף – לנקות ולחתוך לקוביות קטנות (2 ס"מ)
2 בצלים – קוביות
1 אצבע ג'ינג'ר – לגרר על פומפייה
4 שיני שום – למעוך
6-8 עלי קארי – למעוך ביד
1 פלפל ירוק חריף
4 תפ"א – קוביות
1 כוס אפונה קפואה
תיבול
2 כפות גדושות רסק עגבניות + 1 כף גדושה מחית וונדאלו.
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית אבקת כוסברה
מיץ מלימון שלם
1 כף חומץ בלסמי איכותי
מלח, פלפל
חופן כוסברה קצוצה – לקישוט
בסיר
מזהיבים בצל בשמן חם ומוסיפים: פלפל ירוק, שום מעוך,עלי קארי וג'ינג'ר.מבשלים כדקה ומוסיפים קוביות עוף. מטגנים קלות וסוגרים. מתבלים באבקות בלבד ומערבבים כעוד דקה. כעת מוסיפים רסק עגבניות מעורבב עם הווינדאלו, נערבב היטב עם כל התוכן ונבשל עוד כמה דקות.לבסוף מוסיפים חומץ ולימון, מערבבים ומוסיפים תפ"א ואפונה. מכסים במים רותחים ומבשלים על אש נמוכה חצי מכוסה עד שהתפ"א רכים והרוטב מסמיך. ניתן להוסיף לבישול חצי מכמות הכוסברה הקצוצה. את החצי השני מפזרים על התבשיל בסיום הבישול.חשוב מאוד לטעום ולתקן טעמים.להגיש על אורז ביריאני
אופציה לבישול, כרעיים במקום חזה עוף – 4-5 כרעיים
- את הבצל לחתוך לפרוסות במקום קוביות ולהשחים היטב לפני הוספת הכרעיים.
- זמן הבישול אורך בין שעה וחצי לשעתיים כדי לקבל עוף רך ועסיסי.
- ניתן אחרי הרתחה ראשונה של העוף עם הרוטב להעביר את הסיר לתנור. להמשך הבישול.
עיקרית שלישית:
עפרה קיוי, מה נאמר עליה, הרי כולכם מכירים וכולכם מוקירים. היא בדיוק זו העונה על ההגדרה של אושיה קולינארית, יוצרת מדהימה וחוקרת טעמים. מבשלת לפי חוקים משלה על פי מוזה, מדייקת טעמים מומחית באלתורים שווים וזה כי היא יודעת את הכללים על בוריים ויש לה המון סקרנות וידע ואנחנו כמו רבים בארץ ובעולם, נמנים על מעריציה
קיפודי אורז ובשר
חצי ק"ג בשר צלעות וצוואר בקר טחונים
שלושת רבעי ק"ג אורז בסמטי שטוף
נענע, כוסברה, פטרוזיליה , שום כתוש , מלח, פלפל 2 בצל מגורד, כף כורכום מגורד משורש טרי , או אבקה
חומרי הרוטב
אין כמויות אבל יש בהחלט כללי הכנה,אני אוהבת לאלתר ממה שאוהבים וממה שיש בבית.
ציר ירקות
קוביות או רבעי טבעות גזר
רכז רימונים
פלפל ירוק חריף עם הגרעינים
דובדבנים חמוצים ללא גלעין, יש בצנצנות בכל סופר נענע, פטרוזיליה, כוסברה קצוצים
בצל קצוץ
שום פרוס דק
פול טרי , עכשיו בשיא העונה
לימון פרסי שחור, כדאי לנקב עם קיסם להוצאת הטעמים. אם אין, גם מיץ לימון יספק. מלח פלפל לפי הטעם. אפשר לגוון עם לפת קולרבי פלפלים ללא קליפתם
הכנת הרוטב
במעט שמן זית להקפיץ קלות את הגזר, פול לריכוך ראשוני
להוסיף את הבצל והשום, לשפוך פנימה את ציר הירקות/מים , להוסיף את כל שאר המוצרים, להביא לרתיחה,להנמיך את האש , לתבל, ולתת להצטמצם מעט
לאחר הצמצום ,לבדוק תיבול מחדש ולהכניס את כדורי הבשר וחשוב !! שהרוטב יהיה רק עד גובה מחצית כל כדור
הכנת כדורי הבשר
בקערה מניחים את הבשר טחון, וכל שאר החומרים
לשים היטב היטב את התערובת עד קבלת תערובת מגובשת ואחידה
מחלקים לכדורים (תחליטו באיזה גודל ) מהודקים היטב
מניחים את הכדורים בסיר המכיל את הרוטב, כאשר הרוטב מגיע רק עד חצי מגובה הכדורים ( אם חסר מים/ציר מוסיפים כשם רותחים )
מביאים לרתיחה נמוכה מאוד לכ – 5-7 דקות ללא מכסה, בודקים את גובה הרוטב, ומכסים עם מכסה
למשך כ- 40 דקות , על להבה בינונית נמוכה פותחים לא נוגעים ולא הופכים את הקציצות, פשוט מניחים, כלומר אם אתם יכולים, לנו היה קשה להניח, זה כל כך טעים!
קינוח ראשון
אורן בקר, הצ'ארמר שלנו, מארח חם, אהוב ונדיב, הכין לנו מנה מקסימה של גביעי אושר בהם בליני כשל"פים עם אגסים מקורמלים וקצפת, כל הטובים בגביע אחד יפה מתוק טעים, מאד מאד מאד טעים!
בליניס
גרם חלב250
גרם מים250
140גרם קמח תפוח אדמה
גרם עמילן טפיוקה140
ביצים
50גרם חמאה
2כפות סוכר
וניל, קורט מלח
לערבב היטב את כל חומרי הגלם יחד למסה חלקה
לחמם מחבת עם מעט שמן, לצקת מהמסה לטגן קלות משני הצדדים
את המוכנים שהצטננו יש לחתוך לרצועות
קולפים אגסים חותכים לקוביות ומבשלים יחד עם חמאה וסוכר עד לקרמול
מוסיפים פנימה תותים טריים חתוכים וליקר מרסלה
מניחים בכוס הגשה מרצועות הבליניס
מעל כף גדושה של אגסים מקורמלים עם תותים
מקציפים שמנת קרה, מזלפים מעל הפירות, מפזרים לטוויסט מעט פלפל שאטה
את הארוחה ליוו יינות. אוי איך שדקדקנו במצוות שָתֹה אשתֶה ארבע כוסות, בסיוע של יקבי בנימינה לגמנו ובירכנו משך הערב עם המנות וביניהן, על החברה הטעמים וההתכנסות. ארבעה מצוינים במחירים שווים לכל נפש, מסדרת טבע גראנש בלאנש, שרדונה מסדרת בין, קברנה סובניון מרלו מסדרת יוגב ומרסלן מסדרת רזרב. לא נוסיף מילה על עוד מיני שתה אשתה, כאחראיים נוהגים מודעים.
כשכבר נאלצנו לשחרר שני חורים בחגורה, להישען אחור ה בכיסא ולשקול לינה בסלון, הגיע שוס, הקינוח שני:
בני בן דוד, שף מדהים, אמן גילופי ירקות ופירות וצחי מויאל מליגת העל, הידוע כהנשמה היא הקסם, נכנסו יחד מחדרה לטרום סדר. צחי, משוחרר טרי מצה"ל, (לא ביררנו האם נוסע לדרום אמריקה, או למזרח הרחוק?) פתח יחד עם בני קייטרינג בוטיק, פסגת האירוח מובטחת בכל לוקיישן בו תבחרו. אנחנו ממליצים בכל פה, אתם תקבלו חוויה רב חושית של אנשי אוכל מצוינים, משקיענים, כאלה האוהבים ויודעים את מלאכתם. הצמד נשא לשולחן הסדר צלחת פסח מזן אחר, מקסימה ביופיה, צלחת פירות וממתקים, מקושטת מגולפת מהודרת, שיא הרעננות והעסיסיות, שיא יופי וטעם, וה-סיום ה-נדרש לארוחת הארוחות שהופקה בסיועם הנדיב של המשתתפים.
לא נותר לנו אלא לשמוח על החברות והחברים, להודות על הטעמים וההתרגשויות שהיו מנת חלקנו כל הערב, למראיכם ולמראה השולחן השמח שעזרתם לנו לפתוח.
חג שמח חברים, שאו תודה וברכה, חג אביבי לכם למשפחותיכם ולכל בית ישראל!