שיטוט במרכולים במחלקת הפירות אחרי הצהריים, הביא אותנו להיזכר בציור אגסים, של סזאן, כך נדמה לנו. בארגז היו מסודרים החומים הגדולים, לצידם אדומים יפהפיים, שניהם זנים אמריקאיים שעשו עליה, מבית הגידול האמריקאי לארץ הקודש. את ההיכרות עימם, ממש מקרוב, על שלל האפשרויות של הכנתם, ערכנו ערב אחד במטבח ביתו של "pearman", הלא הוא יובל בר נר, איש האגסים מערוץ האוכל ומתכניות הבישול, שחבר לשף הידען חגי לרנר מ"דנון", בית הספר החדש והמצוחצח לבישול שפתח את שעריו לאחרונה, ביחד קיבלנו מהם שיעור אגסים מורחב.
אחרי מרק חמים של קבלת פנים, עם אגסים ורוקפור, שמענו הרצאת מבוא על מיני האגסים, על מועצת המגדלים האמריקאית, על מכסות יבוא ארצה ועל חיי המדף המאד ארוכים של האמריקאים(שנה), נפגשנו בחום המוארך ובאדום היפהפה, שני הזנים מגיעים אלינו מצפון מערב ארה"ב ממדינות וושינגטון ואורגון, כידוע אגסים נשירים חובבי קור, שם יש להם מזה בשפע.
למדנו על ההבדלים בין האגסים ה"ינקים" לאגסינו הצברים, שמענו על אורך חיי המדף ומיד אחרי המבואות נתכבדנו בסדנת בישול ובשולחן על טהרת האגסים כפי שהודגמו על ידי הצמד יובל את חגי.
מרק חלבי עם אגסים, פונץ' עם אגסים, לחמניות באו מאודות עם פרגית צלויה ומחמצי נו, מה? ברור שאגסים, פנקוטה עם אגסים בקרמל ציפורן קינמון והל, משקה אלכוהולי על בסיס אגסים, אגסים מתוקים חריפים, מנה נהדרת של פאהיטס עוף מקסיקני ואגסים בטורטייה תוצרת בית עם גואקמולי, קראמבל לחם עם אגסים בדבש וליקר תפוזים שהדליק אותנו והזכיר לנו טעמים נפלאים של פודינג לחם בריטי, קראנץ נפלא מלוח עם אגסים סלטים מרהיבים בקערות ענק.
בקיצור, שפע אגסים עם מבחר עצום של אפשרויות להכנה. האגס האמריקאי שומר על נוקשות וחיי מדף ארוכים מה שפותח דלתות לאינסוף אפשרויות בישול, שימור, כבישה, צלייה ואפייה על טהרת הוד אגסיותם.
לכבודכם נוטעים ושותלים, לכבוד החג לאילנות, מצורפים כמה מתכוני פירות שתשמחו להכין ולהגיש, רון בלב לעושים ולמקבלים.
קדאיף בננות מפנק לט"ו בשבט
200 גרם אטריות קדאיף
100 גרם חמאה
50 גרם אבקת סוכר
1 כפית קליפת לימון מגוררת דק
להמיס את החמאה לערבב עם אטריות הקדאיף אבקת הסוכר והלימון.
להניח על מגש עם נייר אפייה ולאפות כ -20 דקות ב- 160 מעלות עד שהאטריות מזהיבות.
בננות בקרמל
100 גרם סוכר
70 גרם חמאה
100 מ"ל שמנת מתוקה
5 בננות
אופן הכנה:
לחתוך את הבננות לעיגולים .
להמיס סוכר לקרמל,להוסיף לסוכר שמנת חמימה לערבב היטב.
להוסיף חמאה לערבב יחד לרוטב סמיך.
להוסיף את הבננות ולבשל קלות,עד שהבננות מתרככת מעט.
מוס שוקולד חלב
200 גרם שוקולד חלב
50 מ"ל שמנת מתוקה
50 מ"ל דבש
250 מ"ל שמנת מתוקה
אופן הכנה:
להמיס מעל אמבט מים חמים שמנת ושוקולד חלב, להוסיף דבש ולערבב לגאנאש חלק.
להקציף שמנת מתוקה למרקם יוגורט.
לקפל בן השמנת לגאנאש ולערבב לקרם חלק.
הרכבת המנה:
בתחתית כוס הגשה מניחים מהבננות בקרמל,מעל דיסק של איטריות קדאיף.
מעל יוצקים ממוס שוקולד החלב.
מקררים היטב את המנה.
מקשטים בשערות קדאיף אפויות ושזופות. מגישים קר.
קדאיף תותים
חוצים תותים מסלסלה אחת, שטופים היטב לשניים
חצי מהסלסלה מבשלים 6 דקות במיקרו עם 2 כפות סוכר+ 2 כפות יין קינוח, מעט תמצית ווניל איכותית. מוסיפים אחרי הבישול סרטים דקיקים משני עלי בזיליקום. מצננים קלות.
מקציפים שמנת מתוקה עם טיפונת הל וסוכר.
חצי מהמוקצפת מערבבים עם גביע גבינה יבשה, נגיד ש-250 גרם משק של יעקובס או טברוג או נפוליאון 15%. את הגבינה והשמנת למזג בתנועות קיפול, להוסיף לתהליך תוך כדי כף אבקת סוכר.
בתנור אופים 200 גרם אטריות קדאיף על מגש אפיה מרוססות חמאה להזהבה יפה ב-160 מעלות.
שמים בתחתית כוס אספרסו שכבת אטריות, מעליה כף תותים מבושלים. מעל התותים 2 כפות גבינה וקצפת ומעל עוד תותים מבושלים ומסיימים בתלולית קצפת. מקשטים במניפות תות טרי ובבייגל מצופה שוקולד מריר.
מעדן פרי מרציפן
פרוסות עבות או חצאי פרי טרי : אפרסקים, משמשים חצויים טריים בעונתם, או אגסים, תפוחי עץ שבושלו חמש דקות ביין קינוח אדום רותח מתובל: כוכב אניס מקל קינמון, הל וקליפת תפוז.
לשלות מהיין, לחתוך מגליל מרציפן חתוך מטבעות. להניח מטבע על הפרי שבושל.
לזלף מעט מנוזלי הבישול ולרסס שמן בטעם חמאה או לשים קוביות חמאה קטנה. לאפות בחום גבוה עד שהמרציפן יימס ושולי הפרי יזהיבו. להגיש חמים. מצוין על פרוסת עוגה או בחביתית.
מעדן אגסים
לבשל על להבה נמוכה תערובת של חצי כוס תערובת אגוזים ופירות יבשים קצוצים עם פלפל אנגלי ציפורן קינמון והל בחצי כוס תה ברגמוט ושתי כפות סוכר. במקביל לאפות חצאי אגסים מקולפים מגולענים, מרוחים בחמאה רכה עם סוכר חום בהיר זרוי מעל, עד שמתקרמל לגוון נעים ומזמין.
כשמזהיבים להוציא מהתנור, לגרר מיד מעל תערובת של קליפות לימון קלמנטינה תפוז ולזרות קצת פלפל שחור. להגיש חמים ונעים עם מעט מתערובת הפיצוחים המקורמלת על כפיות בצק פריך שתאפו או שתקנו, כמו שאנחנו עשינו הפעם.
חג שמח חברים. עד שניפגש פה בדיוק על צלחת של פסטה נפלאה, אנחנו מאחלים לכולכם שיהיה חמים טעים ונעים.
להת'