שלוש פעמים מזרח בפיירקס: מהמזרח הרחוק: פוזילי אורז מוקפץ בצ'ילי וגמבה עם המון שום, מהמזרח התיכון: פלאפל וחומוס, ממזרח אירופה: יידישקייט, עם גהקטע ליבר. נו אז מה נשתנה הלילה הזה אתם בוודאי שואלים את עצמכם???
או, נו, אז הלילה הזה היה בכלל ביום, מן לילה כזה שהתרחש בבוקר!
הגעתי אל לאה גונן, הגברת הראשונה של "קה לה מאמא", לסשן בישולים טבעונים שרקמנו יחד בחלומות המשותפים שלנו. שתדעו שהחלומות המשותפים שלנו מתמתחים על פני שלושה עשורים וקצת, הם חוצי ימים ויבשות. טווינו אותם יחד, כשעבדנו ולמדנו עשרות שנים, בלילות של טיולים שנתיים, בבקרים של השתלמויות ובחדר המורים שחלקנו. לקחנו ת'עבודה הביתה, כי היינו שכנות. יחד בשמחות, כשצחקנו, כשיעצנו, יחד בימים מצערים, קשים ומאיימים, כשתמיד קיימת הידיעה המוחלטת של ההיות הבלתי תלוי, להיות איפה ומתי שצריך, ואיך שצריך.
גידלנו ילדים, למדנו לתארים, עכשיו אנו מגדלות את הדור הבא הבא, נכדים, צובטות את עצמנו לא מאמינות, מביטות אחורה תמהות על הזמן שחלף, שמחות במפגשים ובמסעות של היחד, בזמן האיכות שאנו דואגות לייצר כדי לשמר את מדורת השבט החברית שלנו.
לאה פרשה מעבודה, לאה עברה דירה, אנחנו משמרות את היחד באדיקות, במנות מרוכזות של איכות תשומת לב והערכה, והרבה אהבה.
הגעתי אל לאה עם שלשה של כלי פיירקס ריקים, על מנת לחזור הביתה עם שלושתם מלאים. בזריזות ובמיומנות, רקחה וקצצה, וטיגנה ושפתה, ואפתה, מילאה את חלל הבית בריחות נפלאים.
עם הפיירקסים זה כיף גדול, מהמקרר למיקרוגל או לתנור, משם ישירות לשולחן ככלי הגשה, יתרון גדול של כלים שקופים עשויי זכוכית.
אצל לאה כמו אצלי, השתנו סדרי השולחן. השולחן הרחב שבלב מטבחה מאכיל בשגרת החולין אוהבי בשר, אותה ואת אלי. בסופ"ש כשכל החבורה סביב השולחן, הקהל הוא לארוחה טבעונית. יצירתית כפי שהיא, הגברת לא נחה, נוברת בכל מקום אפשרי לחפש חידושי טעם שיגוונו וישמחו את האורחים ובני הבית.
ידעתי שהכלים הריקים עימם נסעתי יחזרו הביתה שמחים מלאי טוב.
צדקתי.
בכלי הגדול קיבלתי פוזילי אורז מוקפץ בטעמי מזרח רחוק, עשוי מחבילת פוזילי אורז, נטול גלוטן כשל"פי, מבושל על פי ההוראות כשאליו הצטרפו גמבה אדומה מחציתה מטוגנת מוקפצת ומחציתה רצועות ארוכות בנטורל, המטוגנת קיפצה לה עם שתי שיני שום וחצי צ'ילי בשמן זית מעורב בשמן שומשום. העיטור המסתלסל של המנה, נקצץ בו ברגע מהגינה, פטרוזיליה. בשביל הקראנצ'יות והביסים, חתוך חתכה לאה חבילת טופו קטנה לקוביות ואפתה אותן בחום גבוה, לפני ההגשה לפזר לערבב בקלילות, לא למעוך. מלח ופלפל ודי!
בבינוני היו הפלאפלים האפויים, עשירים בעשבי תיבול שלצידם חומוס משובח, סלט וחמוצים, הכי מזרח תיכון. 2 כוסות חומוס מושרות ללילה עם חצי כפית סודה לשתייה וסוננו עם בוקר. לאחר מכן במעבד מזון נטחנו לדק עם 2 בצלים גדולים צרור פטרוזיליה וצרור כוסברה, תובלו בכמון לפי הטעם ונוספו להם מלחפלפל. בידיים רטובות ליצור קציצות, לאפות כרבע שעה ב-200 מעלות.
לחומוס: להשרות צמד כוסות גרגרים ללילה, לבשל עם כפית שטוחה סודה לשתייה עד לריכוך, לסנן, לשפשף קליפה שקופה בעדינות, למעוך גס עם חצי כוס טחינה מלאה, ומי הבישול עד לקבלת המרקם המבוקש, להוסיף, מלח פלפל לפי הטעם אפשר גם קמצוץ כמון, לגרר פנימה קליפת לימון. להגיש עם שמן זית וצנוברים קלויים והמון פטרוזיליה קצוצה. המהדרין יוסיפו לשמחה פפריקה ורבעי בצל.
בכלי הקטן קיבלתי "כבד קצוץ". מי אמר מזרח אירופה ולא קיבל? לגהקטע משרים חצי כוס אגוזי קשיו לשש שעות, מסננים. מרסקים במעבד מזון עם 125 גרם טופו, 2 בצלי ענק מטוגנים לאט ובנחת עד להשחמה קרמלית, מיץ מחצי לימון שתי כפות גדושות מיסו חום. בסוף גם המון פלפל שחור גרוס כמה זה המון? איך שאתם אוהבים ת'המון שלכם.
מעבדים למחית, טועמים, מתקנים תיבול. שלושה כלים ארבע מנות, וואלה, למדתי פרק בהלכות שולחן טבעוני. לתפארת, מגוון וטעים, עשיר ויפה.
"קה לא מאמא"- http://www.calamama.co.il/ טיולי אוכל בנופיה הקסומים של רומניה בהדרכתה של לאה גונן האחת והיחידה. מהרו להירשם נותרו מקומות בודדים לטיולים הקרובים.
יקרה ומיוחדה שלי. היה בוקר של כיף. כמו כל אותם בקרים שבילינו יחדיו. דברייך החמים נגעו מאד לליבי. מעריכה ומאד מאד אוהבת.
לעונג הוא לי, אוהבת.
שתיכן נפלאות. חברות אמיצה וארוכה.
תודה על המתכונים הטבעוניים!
תודה שושה, שמחנו להגיש טבעוני ליושבי השולחן הגדול שלנו