"...וַיִּכְתֹּב מָרְדֳּכַי אֶת הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, וַיִּשְׁלַח סְפָרִים אֶל כָּל הַיְּהוּדִים אֲשֶׁר בְּכָל מְדִינוֹת הַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ הַקְּרוֹבִים וְהָרְחוֹקִים; לְקַיֵּם עֲלֵיהֶם לִהְיוֹת עֹשִׂים אֵת יוֹם אַרְבָּעָה עָשָׂר לְחֹדֶשׁ אֲדָר וְאֵת יוֹם חֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ בְּכָל שָׁנָה וְשָׁנָה, כַּיָּמִים אֲשֶׁר נָחוּ בָהֶם הַיְּהוּדִים מֵאֹיְבֵיהֶם, וְהַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב; לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה, וּמִשְׁלֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיֹנִים…".
מגילת אסתר ט', יט-כב
היום מתחילים במצוות הכנת המשלוחים המשגעים שתשמחו לתת ויאהבו לקבל. סרטים יפים, קופסאות עליזות או צנצנות רטרו, קופסאות קרטון שתתנו לדור הבא לעצב לפי טעמם, כיתוב אישי חם, מצחיק ואתם מקיימים את דברי הפסוקים כהלכתם. צרפו לזה בקבוק עם כוסיות, או קנקן משקה תוצרת בית לעדלאידע ושימחתם כפליים.
נתחיל בשני תענוגות ממכרים, שוקולדיים ורבי טעם שבאים במנות קטנות ומרוכזות וישמחו גדולים וקטנים.
בונבוני שוקולד
120 גר חמאה
120 גר שוקולד מריר
100גר פירורי ביסקוויט טחונים דק
100גר אבקת סוכר
45 גר קקאו כהה
3 כפות שמנת מתוקה
1 כף ליקר שוקולד
1 כפית תמצית וניל
אופן הכנה:
ממסים על בן מרי שוקולד וחמאה שיהיו מומסים וחמימים…מוסיפים אבקת סוכר פירורי ביסקוויט קקאו כהה שמנת מתוקה ליקר שוקולד ווניל.
מערבבים למסה אחידה.
משאירים את המסה כשעתיים להתייצבות במקרר.
לאחר כשעתיים מגלגלים כדורים יפים ואחידים בגודלם.
ממסים 200 גר שוקולד חלב עם 50 סמ"ק שמן מגלגלים כל כדור בתערובת ציפוי השוקולד חלב, משאירים במקרר להתייצבות כחצי שעה ומגישים.
רוצים גיוון? תחליפו לליקר קפה או פרי כלשהו. אפשר לצפות במזרה שוקולד בקוקוס או בפירורי עוגיות.
טארטלט קרמל ושוקולד
לבצק הפריך:
125 גר חמאה
65 גר אבקת סוכר
ביצה
250 גר קמח
קורט מלח
מעט תמצית וניל
מכינים במערבל עם וו גיטרה בצק פריך…מקרימים חמאה בטמפרטורת החדר עם אבקת סוכר מוסיפים ביצה קמח מנופה קורט מלח ווניל מערבבים כדקה עד ליצירת בצק אחיד.
מכסים את הבצק עם ניילון נצמד משאירים במקרר כשעתיים עד לשימוש.
מרדדים כעבור שעתיים את הבצק על משטח מקומח לעובי 4 מ"מ.
משבצים תבניות טארטלטים משוננות בבצק המרודד, מחוררים כל תחתית בצק עם מזלג, מניחים כשעה במקרר.
לאחר כשעה אופים התחתיות כ-25 דק ב165 מעלות עד לאפייה מלאה.
לאחר שתחתיות הבצק התקררו היטב.
מכינים קרמל מ100 גר סוכר ו100 מ"ל שמנת מתוקה ומעט גרידת לימון.
ממיסים סוכר לקרמל זהוב "פותחים" את הקרמל עם שמנת חמימה וגרידת לימון מערבבים עם כף עץ לקרמל חלק ויפה.
מוזגים מהקרמל כחצי גובה מעל כל טארטלט.
כעת מתפנים להכנת גאנש שוקולד:
מרתיחים 200 מ"ל שמנת מתוקה שופכים מעל 200 גר שוקולד מריר יוצרים גאנש חלק, מוזגים כשכבה שניה מעל הקרמל.
מקררים היטב במקרר להתייצבות ומגישים.
מפה אנו עוברים אליכם חובבי המשלוחים מהזן המלוח, הרי לא יעלה על הדעת שתקופחו, חס וחלילה וחס, אנחנו מציעים להפתיע בגלילות שמרים נפלאות: הראשונה במלית כרוב אדום מתובל, השנייה במלית ברוקולי וגבינת נפוליון עם הפלפלים והגמבה.
מתחילים בבצק שמרים דפוף, קבלו נא מתכון בסיס לבצק עלים ליצירת קילוגרם בצק:
ראש עיסה:
חבילת שמרים טריים
רבע כוס חלב פושר
כף קמח
כף סוכר
לערבב ולתת מנוחה עשרים דקות עד שיתסוס ויקציף
½ 3 כוסות קמח לחם, קשה ומנופה
2 כפות סוכר לבן
½ 1 כפיות מלח
45 גרם חמאה מומסת שהתקררה עד לטמפרטורת החדר
240 מ"ל מים
350 גרם חמאה קרה, חתוכה למלבנים רחבים
מכינים כך:
לשים במיקסר בוו לישה, ראש העיסה יחד עם קמח, מלח, סוכר, חמאה מומסת ומים משהו כמו 6 דקות עד לקבלת בצק אחיד בצבעו. מכסים את הקערה בניילון נצמד, מצננים במקרר לפחות 20 דקות. בינתיים, מכינים את החמאה לקיפול: פורשים יריעת נייר אפייה על משטח עבודה. מסדרים את מלבני החמאה על נייר האפייה כך שייצרו צורת מלבן. מכסים את מלבן החמאה ביריעה הנוספת של נייר אפייה.
במערוך, יש לרדד את מלבן החמאה לעובי 1 ס"מ, חשוב שתקפידו לשמר את המלבניות.שימו במקרר עד שתזדקקו לחמאה המרודדת. זו שיטה בה מתחילים את העבודה עם חמאה קרה,נוחה לעבודה ולא מתפרצת מהצדדים. מקמחים משטח עבודה נקי. מניחים עליו את הבצק הקר ומרדדים למלבן הגדול ב- 1/3 ממלבן החמאה. מניחים את מלבן הבצק לאורכו כך שהצלעות הארוכות בצדדים. מניחים את מלבן החמאה הקר על הצלע הקצרה התחתונה הקרובה אליכם כך שהחמאה תכסה 2/3 מהבצק.
מניחים את 1/3 הבצק הלא מכוסה שבצלע העליונה על גבי ה- 1/3 האמצעי של הבצק. מניחים את 1/3 הבצק הקרוב אליכם על גבי ה- 1/3 האמצעי עד שהצלעות חופפות. מהדקים את קצוות הבצק באמצעות המערוך. עוטפים את מלבן הבצק בניילון נצמד ומצננים במקרר כ- 30 דקות.
מוציאים מהמקרר את הבצק הקר. מניחים על משטח עבודה נקי ומקומח, כשהתפר מימינכם. מרדדים למלבן הגדול פי 3 מגודלו המקורי. מניחים את ה- 1/3 העליון של הבצק על גבי ה- 1/3 האמצעי. מניחים את ה- 1/3 התחתון על גבי ה- 1/3 האמצעי. מהדקים את קצוות הבצק בעזרת המערוך. מכסים בניילון נצמד ומצננים במקרר שעתיים.
מקפלים ומרדדים את הבצק באותו אופן עוד 4 פעמים (בסך הכל 6 קיפולים). לאחר כל קיפול מכסים את הבצק בניילון נצמד ומצננים במקרר כשעתיים. מהבצק המוכן אפשר להכין כיד הדמיון הטובה. מלוח או מתוק, אוריינטלי מבושם, צרפתי עם שיק, הכל פתוח הכל אפשרי. אנחנו בחרנו להפתיע במליות לא שגרתיות:
מלית כרוב אדום
קוצצים ראש כרוב אדום לקוביות קטנות
2 כפות כרוב כבוש
מכינים חצי כוס בצל לבן קצוץ לקוביות
חצי כוס בצל אדום קצוץ לקוביות
כף פפריקה מתוקה
כפית שטוחה שום גבישי
חצי כפית קימל טחון טרי
3 כפות שמן קנולה
כפית סוכר
חצי כפית פלפל אנגלי טחון
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
מחממים שמן, מטגנים שני סוגי בצל להשחמה על להבה נמוכה כשמונה דקות, מוסיפים כרוב אדום וכבוש, ממשיכים לטגן עד שמתרכך, מוסיפים קימל פפריקה פלפל אנגלי שום גבישי מלח פלפל וסוכר. מכים ומבשלים עוד 12 ד'. מערבבים, מסירים מכסה ומבשלים עוד 5 ד' לאידוי הנוזלים.
טועמים מתקנים תיבול לפי הצורך, מקררים.
מלית פרחי ברוקולי גבינת נפוליאון פלפלים פפריקה
שוטפים היטב ברוקולי, מחלקים לפרחים קטנים בכמות של שתי כוסות. מיבשים.
מכינים גביע וחצי נפוליאון פלפלים גמבה, ביצה אחת גדולה, מלח פלפל לפי הטעם וכף עלי טימין.
פותחים את הבצק שהכנתם לעלה בעובי חצי ס"מ, באורך 50 ס"מ, רוחב 30 ס"מ. מחלקים לארבעה חלקים חצי לאורך וחצי לרוחב. תקבלו ארבעה משטחים של 25 על 15.
על שניים מהם אתם מניחים כרוב בכמות נדיבה, מגלגלים ומניחים בתבנית אינגליש לצינון.
על הנותרים אתם מורחים תערובת עשויה מהנפוליאון הטימין והביצה, עם פלפל שחור גרוס. מורחים חצי מסה על כל אחד ומעל מסדרים כוס פרחי ברוקולי שטיגנתם בשמן זית 3 דקות מכל הצדדים. זורים מעל מלח ופלפל, מגררים קליפת לימון. מגלגלים, מברישים את הכל בתערובת של חלב וחלמון, שולחים לצינון של חצי שעה לפחות בתחתית המקרר, ומשם היישר לתנור בחום 170 כחצי שעה עד ארבעים דקות במרכז התנור.
שבת שלום, חג מבדח, אורה ושמחה והמון משלוחים טעימים לכולכם.
אנחנו מתראים פה או-טוטו, ממש בקרוב עם רשומת מזון אחרת, הפעם זו תהיה מנה לנפש, נשתף באתנתא אמנותית שדיברה אל ליבנו.
להת'
כמה מתכונים! תודה רבה ופורים שמח 🙂
מיכל יקרה, תודה רבה, שמחים לחדש לרענן ולתת מהטעימים שלנו.
מיכל יקרה, תודה לך על המשוב, שמחים שלטעמך
שלום נורית ואורן
צינתם שנשתמש בבצק שמרים מדופף ונתתם מתכון לבצק עלים,אז לא הבנתי האם צריך למתכונים המלוחים
בצק שמרים או עלים?
תודה ניצה
ניצה טוב שראית ותודה שהערת, בעריכה של הטקסט אכן נשמט החלק של ראש עיסה. תוקן וטופל